Száraz téma - száraz a bélyegző?

2016. április 15. 21:18 - Moromu

A dombornyomó bélyegző

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, – bár, aki hivatásának választja, nyilván másképp gondolja – hogy a jog egy igen száraz téma. Stílusosan szólva, az ilyesfajta hivatalos ügyek intézéséhez nem is illene más típusú bélyegző, mint a száraz – köznapi nyelvén a dombornyomó bélyegző.

8048554_m.jpg

Igen fontos ügyiratok elkészítésében mindig kötelezi a törvény a köznapi ember számára jogi személy közreműködését. Ilyen például egy ellenjegyzés, vagy akár egy ingatlan adásvételi szerződés. Az ellenjegyzéssel mindig azt igazolja az ügyvéd, hogy a jogszabályi feltételeknek éppúgy megfelel az okirat, mint a felek egyenrangú akaratának. Persze az adott ügyvéd csak abban az esetben ellenjegyezheti a dokumentumot, ha azt ő, vagy az általa képviselt iroda valamely jogi végzettségű dolgozója szerkesztette és azt vele együtt a felek személyesen írták alá, illetve sajátjuknak ismerték el. Így tehát azt is igazolja, hogy a – jelen esetben adásvételi szerződés – benne szereplő adatok a valóságnak megfelelnek. Minden esetben kivizsgálja az ingatlan valós létezésétől kezdve az olyan tényeket is, mely arra vonatkozik, hogy az eladó valóban jogosult-e a lakás, ház értékesítésére. Az ügyvéd hatáskörébe az is beletartozik, hogy a vevő élethelyzetét kivizsgálva megállapítsa, tényleg megszerezheti-e a szóban forgó ingatlant. Ezek hiányában a szerződés ellenjegyzését az ügyvéd, törvényi kötelességének eleget téve, megtagadja.

A kötelező szárazbélyegző

Az ellenjegyzés létrejöttéhez önmagában nem elegendő az ügyvéd aláírása.

A hitelességhez elengedhetetlen a lajstromba vett, vagyis az ügyvédi kamara részéről is elfogadott szárazbélyegző használata. Abban az esetben, ha ezt a jogi személy mégsem használja, akkor az ellenjegyzés nem lehet hiteles. Ezt a szárazbélyegzőt az ügyvéd, saját kezűen alkalmazza, az irodájában dolgozó, de nem saját jogi vállalkozást üzemeltető alkalmazott nem dolgozhat vele! Erre kizárólag akkor van lehetőség, ha – szigorú feltételekhez kötött – felhatalmazással rendelkezik.

A szárazbélyegző használata tehát alapfeltétel, és kötelező az ügyvédi irodák számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsetfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr348630450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása