Több vállalkozó – egy dilemma

2016. február 24. 09:43 - Moromu

Megpecsételi a vállalkozásomat?

 

Nos, egy cég, egy egyéni vállalkozó akkor tűnik – legalább is látszatra - megbízhatónak, kellő komolyságúnak, ügyfelei bizalmára érdemesnek, nem utolsó sorban hitelesnek, amennyiben legalább egy bélyegzője van. 

Törvény azonban nem kötelez rá egyetlen vállalkozást sem, hogy bélyegzővel rendelkezzen!

Kell, vagy nem kell?

22752952_m.jpg

Tehát, szó, ami szó, egy vállalkozást nem nagyon tudunk elképzelni manapság bélyegző nélkül. Az iratok, melyeket kiadunk ügyfeleinknek, az illetékes hatóságoknak, akkor hiteles mások számára, ha azon céges bélyegző szerepel. Viszont, ahogy azt már fentebb említettük, törvény nem szabályozza annak meglétét.

Szabályoz viszont egyéb más kérdést, ami szorosan köthető a bélyegző fontosságához. Ezek pedig a következők:

  • adószám feltüntetése hivatalos iraton és számlákon
  • cégadatok feltüntetése (pl. cégjegyzékszám) hivatalos iraton
  • név, cím és székhely feltüntetése hivatalos iraton és számlákon

Természetesen kézzel is ráírhatjuk ezeket az adatokat minden egyes számlára, hivatalos papírorra. Viszont túl jól nem fog festeni, igaz? Még abban az esetben sem, ha az teljesen jól olvasható. A látvány egy köznapi ember szemének sem éppen kecsegtető, nem, hogy üzleti partnerünk számára.

Az egyik – és talán a legfontosabb – érv ez lenne a bélyegző mellett. A másik dolog, ami már kényelmünk szempontjából lényeges, nem más, mint az idő. Ami a XXI. század egyik legnagyobb kincse, s amiből egy vállalkozónak igen csak kevés van.

Ha egy mozdulattal képesek vagyunk több soros adatot egy hivatalos iratra bélyegezni, ugyan miért pocsékolnánk időt a kézzel írt, nem túl esztétikus sorokra?

Ami tehát a kérdést illeti: Kell, vagy nem kell? 

A válasz, nem kérdés - hogy egy vicces szófordulattal éljünk - természetesen igen. A hivatalos okmányainkat – mivel a hatóságok azt elvárják tőlünk – nem csak elektronikus tartalommal tároljuk (bizonyos ideig persze), hanem papírformában is. Így aztán bélyegzőre valószínűleg még évszázadokig szükségünk lesz, ha csak nem lesz helyette egy hasonló megoldásra képes eszköz, melyet a hivatalok is elfogadnak.

Ami alátámasztja ezt a kijelentést az, hogy a bélyegzőgyártás nem egy leáldozó iparág, a modern világ napjaiban sem.

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsetfutar.blog.hu/api/trackback/id/tr158415496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzu 2016.02.24. 20:26:37

Lol.

Tudod feltalálták a számítógépeket, a számlákat egy számlázóprogramban állítom ki, és tudod mire képes: az információkat belerakja az összes számlába. Csuda hol tartunk nemde?

Petra033 2016.02.24. 20:46:22

20 éve csak aláírással jegyzem a cégeimet, cégbíróságilag is, a banknál is. Van ugyan pecsét, de csak annak megkönnyítésére, ha pl. számlán mint vevő szerepel a cég, egyszerűbb ráütni a pecsétet, mintha megvárom míg leirogatnak mindent. De volt belőle pl postán probléma, le kellett vinni a cégbejegyzést, hogy elhiggyék, hogy aláírás elég a meghatalmazásra, nem kell pecsét.....

Bafana 2016.02.24. 20:46:49

@qwertzu: Ha elhozol valahonnan egy árut átutalásos számlával, majd viszel magaddal egy számítógépet - monitort talán adnak -, és egy nyomtatót. A számlát csak el kell kérned és 5-10 percen belül ki is van nyomtatva.
:D

Bafana 2016.02.24. 20:50:15

Van ennél egyszerűbb is. Laptop egy telepítő CD vel, a partnernél lévő nyomtatóhoz, ami nem tudni látatlanba, hogy milyen. Tartalékba egy nyomtató azért legyen nálad, hátha ott nincs. Mennyivel egyszerűbb, mint holmi bélyegzővel végigcammogni a városon :)

khell 2016.02.24. 21:04:22

@Bafana: Ha elhozok egy árut átutalásos számlára, akkor
1. az eladó állitja ki a számlát, az ő számlázóprogramja fogja az én adataimat is rányomtatni a számlára
2. pont átutalásos számlát csak nagyon jól ismert vevőknek állit ki bárki és marhára nem azon múlik, hogy van-e neki egy 2 azaz kettő ezer forintba kerülő, semmilyen hivatalos iratot nem igénylő tintanyomója... De mondom az átutalásos áruelhozatal nagyon nem az a kategória, hogy, hogy kinyomnak egy biankó számlát (vevő nélkül??) és majd én rágányolok valami tintapacnit rá és már vihetem is az árut.

amatőr 2016.02.24. 21:04:33

Banafa, te a középkorban élsz? Szenes vasalóval vasalsz, teknőben mosod a háziszőttes gúnyádat?

Létezik már elektronikus számla. Nem kell papír.
Lehet hogy neked a számítógép csak egy képernyős írógép, aminek a segítségével csak és kizárólag papírokból lehet újabb papírokat készíteni, de azért szerencsére a világ már vagy 10 éve túllépett ezen.

Rodolfo63 2016.02.24. 21:05:12

ehh, a vevők nevét is ki szokták tölteni géppel (sőt, el is van tárolva az ügyfél), főleg ha átutalásos számlát adnak nekik

qwertzu 2016.02.24. 21:06:08

@Bafana: Te miről beszélsz?

"Ha elhozol valahonnan egy árut átutalásos számlával"

Akkor én vagyok a vevő tehát NEM én állítom ki a számlát. Hogy az eladó hogy írja fel a számlára az adataimat azt meg pont leszarom.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2016.02.24. 21:27:33

@Petra033: Volt egy jogszabály a kézzel írt számlákkal kapcsolatban, Valamikor 2005-ben (?) hozták, érdemes utánanézni, hogy él-e még, valszeg nem. Tehát, kézzel írt több példányos számlára kézzel kell ráírni a vevő nevét, címét, és egyszerre az összes példányra. Ez a fiktív számlázási elleni harc hevében született. A számla kibocsátóját és a befogadóját is megszexuálja a hatóság, ha ilyen számlát talál. Ismétlem, ha még él ez a szabály.

Bafana 2016.02.24. 21:35:21

@khell: @qwertzu: @amatőr: Vannak helyek, ahol nem adják oda az árut bélyegző nélkül. Pont. Nem adják oda és kész. Vagy van nálad pecsét, vagy nincs és az áru marad.

Szzzz 2016.02.24. 21:47:09

Nem kell,

csak az a naj, hogy van egy csomó fogyatékos kiscsicsika hivatalnok, akik minden bizonnyal valami rokoni kapcsolat révén kerültek az egyébként nem túl jól fizető, cserébe sinecura pozícióba, akik adott esetben nem fogadnak el doksit, ha nem látnak rajta egy szaros pecsétet.
Ugyanúgy ahogy olyan alap dolgokkal nincs tisztában a retardált marikanéni, hogy mi számít teljes bizonyító erejű magánokiratnak (pedig összesen 3 féle létezik, kibaszottul nem bonyolult) és nekiáll pampogni, hogy ő nem fogad el mondjuk egy tollal sk írt, aláírt okiratot, mert nincs rajta két tanú. És nem tudom ki a kurva anyjának képzeli magát ilyenkor az utolsó kis csinovnyik csicska, amikor törvényben le van írva egyértelműen, hogy mit van.

Bafana 2016.02.24. 21:57:35

Bélyegző nélkül is el lehetne talán hozni árut, de akkor ott kérik a 30 napnál nem régebbi cégkivonatot, aláírási címpéldányt, a szállító személyi igazolványát, és talán még a kocsi forgalmiját, amivel elvisszük az árut. Csak hogy a vevő és a szállító azonosítható legyen. Ezeket talán még le is fénymásolják - már ahol van fénymásoló. Ez újabb legalább 6 papír. Fúúúú dejó bélyegző nélkül menni áruért, szinte gazdaságos.

qwertzu 2016.02.24. 22:18:39

@Bafana: Ez értelmetlen. Mennyire nehéz egy bélyegzőt csináltatni a megfelelő adatokkal? Semennyire.

Az hogy te ilyen hülye helyekről veszel dolgokat az egy dolog, de attól még rohadt sok cégnek/magánvállalkozónak nem kell pecsét.

Nekem magánvállalkozóként meg pláne. Én én vagyok, és a személyim sokkal jobban azonosít, mint egy bélyegző.

qwertzu 2016.02.24. 22:19:24

@qwertzu: Egyéni vállalkozó na.

McKinney 2016.02.24. 22:19:27

@Bafana: bélyegzőt meg olyat csináltatok fél óra alatt amilyet akarok, akkor az nem hülye, aki egy szál bélyegzőre kiad bármit is?
Bélyegző fetisizálás egyéb értelmetlen példái: okmányirodában céges autó adásvételihez aláírási címpéldányt kértek. vagy ha van pecsét, akkor nem kell. Hülye picsa normális?
Mol kúton (szerencsére csak régebben) gázolaj hordóba kiadásához bélyegzőt kértek, mert "azon van adószám". Diktálom! bocs az úgy nem jó, bélyegző, vagy nem kapsz. Seggfej kutas normális?

Bafana 2016.02.24. 22:29:26

@qwertzu: Én nem állítottam, hogy értelmes dolog. De ez van. Könnyű hamisítani, az tény.
Nem akarok cégeket említeni, de sok nagy cég van köztük, ahol a legolcsóbb az áru és van köztük monopolhelyzetben lévő. Vagyis ugyanazt Pali bácsitól is megkapható kézalólfeketén, de az nem olcsó. De volt már példa olyanra is, hogy egy cég szállítóját ismerték több éve, nem kellett pecsétet vinnie, csak ránéztek és adták a cuccot. Emberünk kilépett/kirúgtág a cégtől, majd az összes korábbi helyre visszament és élvitt egy csomó árut a volt cége nevében.
Egy egyszemélyes magánvállalkozó persze nem az a kategória, amiről szó van. Ott valóban tud működni a Zolijönésadjuk módszer. Nagyban nem így van.

átlátó 2016.02.25. 02:09:15

...eccer egy szombathelyi gumiszervizben előzetesen megérdeklődtem, hogy osztrák EU-s adószámra vállalnak e szolgáltatást? Vállaltak. Megjelentem, a "recepciónál" a dzsörzéruhás lelakott asszony, - festett haj, igen lenőve, ne abból legyen vita, hogy nem lelakott , szóval kéri a pecsétet...tőlem, a vevőtől...mondom neki, hogy nincsen, de engem az se zavar, ha neki sincsen...aszonta ez a félkegyelmű, hogy akkor le is út, meg föl is...azt hittem nem jól látok, ha már ezt hallom...mindegy, tökéletes magyarsággal betéptem a szombathelyi NAV illetékes osztályára és minden egyéb baszakodás nélkül vamzerkodtam egy kiadósat...a gumiszerviz címét csak külön kérésre megadom, én sem kérdezem senkitől, ha fosul van megfodrászolva, hogy mi az üzlet címe.

átlátó 2016.02.25. 02:12:59

...jut eszembe... arra a betanított munkásasszony nem tudott mit válaszolni, hogy betűkirakós pecsétből a pina szavacskát, vagy bármilyen firmanevet ha kirakom az érvényes e, úgy, hogy az EU-s adószám viszont egy pillanat alatt ellenőrizhető az erre rendszeresített internetes oldalakon dikk.

vizsla_barat 2016.02.25. 04:41:42

USA-ban egesz jól megvagyunk nélküle. Hihetetlen nem?

varisztor 2016.02.25. 05:33:47

@Bafana: Hát nem is tudom. Én billogozó nélkül milliós tételben hordom el az árut. Ahol sikítoznak a billogozó miatt, ott moslygok, veszek gizikének virágot, hátha dug velem, majd máshol hagyom ott a pénzt az áruért. Nem kötelező eladni nekem. :)

Burgermeister 2016.02.25. 06:02:41

Magyarország pecsétnagyhatalom, nem kell!!! Semmi sem irja elő. Régi hivatali szokás maradt meg, mert a pöcsét az olyan hivatalos.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.25. 07:17:13

Miért baj a pöcsét? Sokan ettől valakinek érzik magukat. Nyomkodja ha neki jólesik.

Mondjuk az jogos, hogy ha valahol azért nem adnak árut, mert e vevőnek nincs pecsétje, akkor menni kell a másikhoz, a mai világban nekem vevőként tök mindegy, hol hagyom ott a lóvét.

TRSoft 2016.02.25. 08:34:06

2006 óta nincs pecsétem és vígan elvagyok nélküle. Van ahol előfordult hogy elvárják de elég volt annyi hogy "akkor pakoljanak vissza és megveszem máshol" és egyből nem kellett plöcsni. Az egy posta a szarakodó, de amióta emiatt nem kaptam meg egy hivatalos levelet és kézbesítési vélelem eljárás lett belőle amin megszívták azóta felismernek és ott sem kell. Szóval ha bélyegzőt követelnek felkel nyomni őket.
Törvény szerint NEM kell és a számlára aláírás sem.
Ez a cikk meg egy fizetett reklám és félrevezető.

HgGina 2016.02.25. 18:33:23

@Bafana: inkább ne tervezd, hogy vállalkozó leszel, ha eddig terjed a fantáziád a megoldási lehetőségeket nézve!

Gondolom, valahol Moldovában vagy Albániában élhetsz.

Bafana 2016.02.26. 10:14:15

@HgGina: Nem akarok megoldani semmit, a valóságot írtam. Avagy vannak helyek, ahol bélyegző nélkül nem viheted el a terméket. Mehetsz panasszal a NAV-hoz, a TEK-hez, hívhatod a Fradi-szekut, akkor sem viheted el a cuccot. Nagyon sok helyre járok, és tudom, hogy ezen helyeken lehet a legolcsóbban beszerezni a nekem szükséges anyagokat. Tehát én vagy nagyon öntudatos vagyok és határozottan képviselem az elveimet, és nem vagyok hajlandó bélyegzőt használni, vagy elmegyek máshova megvenni ugyanazt minimum 40-50 százalékkal többért. Tudod mit? Én inkább bélyegző-náci leszek.
Ha úgy gondolod, hogy Albániában élek, akkor te nagyon nem a valóságban élsz!
süti beállítások módosítása